Strony

niedziela, 18 listopada 2018

Ciasto miodowe z kremem czekoladowym i orzeszkami ziemnymi

Wszędzie widać już przygotowania do świąt, więc i ja powoli zaczynam wprowadzać taki klimat.
Ciasto wymaga od nas troszkę nakładu czasu oraz  pracy, ale zapewniam jest tego warte i najlepiej smakuje po minimum 24 godzinach kiedy wszystkie smaki sobą przejdą i ciasto zastygnie.






























 Ciasto miodowe z kremem czekoladowym i orzeszkami ziemnymi 

ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
15 dag margaryny
3 łyżki płynnego miodu
 krem budyniowy;
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
10  dag mlecznej czekolady z orzechami
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
masa  śmietankowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej
25 dag orzeszków ziemnych solonych
wykonanie;
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z soda oraz cukrem, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajko i płynny miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na pół, następnie rozwałkować  na dwa jednakowe placki na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm) w której będziemy piec. Ciasto piec osobno w temp.180 st około 13 -15 minut na blaszce wyłożonej papierem  ( najlepiej ciasto wałkować od razu na papierze i z nim przenosić na blaszkę).
Krem budyniowy:
1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać żółtka z mąką, następnie wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować do zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać  do gorącego budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodając zimny budyń, 20 dag orzeszków ziemnych delikatnie  posiekać i na koniec dodac do gotowego kremu budyniowego.
Krem śmietankowy:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i kiedy napęcznieje podgrzewając rozpuścić, a następnie przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania delikatnie dodajemy przestudzoną żelatynę.

Upieczony i wystudzony jeden blat ciasta miodowego układamy na dnie formy, smarujemy całym kremem budyniowym i przykrywamy drugim ciastem miodowym, następnie wykładamy cała śmietankę i posypujemy resztą orzeszków ziemnych oraz spora ilością zestruganych wiórek z czekolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.




10 komentarzy:

  1. miód i czekolada, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio lubuję się we wszelkich ciastach, tartach i deserach z dodatkiem orzeszków ziemnych. To na pewno też by mi posmakowało :) Pozdrowionka i uściski gorące, gdyż dawno mnie u Ciebie nie było (szaro-bura rzeczywistość wlazła w paradę...) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama bywam ostatnio gościem u siebie :) Też przesyłam gorące pozdrowionka :) :)

      Usuń
  3. Czuję, że jednym kawałkiem nasyciła bym się .
    Do tego filizanka kawy lub mleka i mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto kojarzy mi się z zimą zwłaszcza, że zawiera w swoim składzie miód - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń