Sernik z truskawkami i kruszonką
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
16 dag masła
1 jajko
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa truskawkowa:
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku na serniki
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
2 jajka
dodatkowo:70 dag truskawek
wykonanie:
Zimne masło posiekać z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jajko, zagnieść szybko kruche ciasto i schłodzić je w lodówce.
Ser wyłożyć do miski i wymieszać z cukrem, następnie dodać 1,5 opakowania proszku budyniowego oraz jajka, dokładnie całość ze sobą wymieszać.
Małą formę ( moja 24 cm na 24 cm) wysmarować na dnie i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na dnie wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta, wylać masę serową.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, wyłożyć na masę serową i porwać resztę ciasta jak kruszonkę.
Piec w temp. 180st około 40 minut, studzić w uchylonym piekarniku, przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz