Strony

czwartek, 19 lipca 2018

Kruche z papierówkami

Tego deseru chyba nie ma potrzeby zachwalać :) podane na ciepło z gałeczką lodów to czysta poezja, ale na zimno też nic jemu nie brakuje.






























Kruche z papierówkami 

ciasto:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag masła lub dobrej margaryny
3 małe jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo:
1,5 kg papierówek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka  cynamonu
3 łyżki bułki tartej
wykonanie:
Zimne masło posiekać z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię, schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem.
 Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki  rozwałkować połowę schłodzonego ciasta, posypać bułką tartą oraz wyłożyć całe jabłka, następnie przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta, przy pomocy widelca zrobić kilka dziurek.
Piec w temp. 180 st około 40 minut po upieczeniu posypać spora ilością cukru pudru.







2 komentarze:

  1. Iwonko, porywam sobie kawałek do porannej kawki :) Mam jeszcze sporo papierówek i tak coś czuję, że u mnie też skończy się na szarlotce :)

    OdpowiedzUsuń