Bardzo zupowa to ja nie jestem, ale czasami najdzie mnie ochota na miseczkę smacznej zupy. Pieczarki trafiły jakoś same w sklepie w moje dłonie, makaron był w domu, warzywa też i bardzo szybko powstała taka zupka.
Pieczarkowa
40 dag pieczarek
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 opakowanie makaronu tortelini u mnie z nadzieniem serowym
3 łyżki masła
1/4 szklanki śmietany 30 %
zielona pietruszka
przyprawy
wykonanie:
Marchew pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. W garnku stopić masło i przesmażyć na nim chwilkę pieczarki z marchewką, dodać obrana pietruszkę i selera, dolać 1,5 litra bulionu warzywnego, dosypać 1/2 łyżeczki soli zagotować, dotować kilka minut.Kiedy marchewka lekko zmięknie to możemy już dosypać makaron i gotujemy na małym ogniu do miękkości na koniec dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, ziołowym i solą.
Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką, zupa zaraz po ugotowaniu jest gotowa do podania bo im dłużej stoi tym robi się bardziej gęsta.
Ciekawa wersja pieczarkowej. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 :)
OdpowiedzUsuń