Strony

niedziela, 18 marca 2018

Mazurek czekoladowo-orzechowy

Zdjęcia i przepis na tego mazurka czekały na publikację od tamtego roku bo ciasto gościło na naszym stole w ostatnią Wielkanoc. Podawać przepis na mazurka po świętach nie miało większego sensu, a teraz może on się komuś przydać.





























Mazurek czekoladowo-orzechowy
Spód ciasta:
17 dag maki pszennej
12 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag cukru
15 dag masła
1 jajko
Dodatkowo:
20 dag czekolady mlecznej
20 ml śmietany 30%
10 dag orzechów laskowych
2 łyżki suszonej żurawiny
Kilka cukrowych jajek do dekoracji
Wykonanie: Mąkę, mielone orzechy i cukier wymieszać na sucho, następnie dodać pokrojone w kostkę zimne masło i jajko, szybko zagnieść z tego jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około godziny. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem i rozwałkować na niej ciasto na prostokąt około 30 cm na 20, brzegi ciasta zawinąć tworząc wyższy brzeg, środek nakłuć gęsto widelcem. Piec w temp. 160 st około 30 minut. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietanki i po przestudzeniu wylać na środek upieczonego i wystudzonego ciasta, posypać uprażonymi na patelni orzechami i żurawiną, ozdobić jajeczkami i odstawić do zastygnięcia.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz