Ciasto rozpływa się w ustach i nic więcej o nim nie powiem bo trzeba, aby poczuć jak smakuje to trzeba spróbować :)
Ciasto z jabłkami krokantem orzechowym
ciasto:
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń w proszku u mnie smak biszkoptowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
3 szklanki soku o smaku pomarańcza- brzoskwinia lub tylko pomarańcza u mnie sok Hortex
2 budynie śmietankowe
4 większe jabłka
masa śmietankowa:
500 ml śmietany 30%
1 opakowanie żelatyny fiks
dodatkowo:
krokant orzechowy
wykonanie:
Całe jajka ubić do białości z cukrem do masy jajecznej dodawać małymi porcjami mąkę tortową przesiana z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut.
Budyń śmietankowy wymieszać z 1 szklanką soku, pozostałe dwie szklanki soku zagotować i na gotujący się sok wylać proszek budyniowy, mieszając zagotować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać do gorącego budyniu i wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować jeszcze gorący budyń i przykryć drugim plackiem, odstawić do przestudzenia. Kiedy masa budyniowa wystygnie na wierzch posmarować ubitą na sztywno śmietanę przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatyny fiks, wierzch posypać krokantem orzechowym i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Cudowne!
OdpowiedzUsuńA ślinka cieknie :)
Mmmm.... wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń