Strony

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Najwyższa pora pomyśleć o nadchodzących Świętach, co podać, co ugotować to pytanie teraz pojawia się u wielu. Moja głowa nadal świeci pustką, ale dla was mam propozycję na przepyszne paszteciki, dzięki niewielkiej ilości ziemniaków dodanych do ciasta długo zachowują swoją świeżość i są po prostu przepyszne.


Paszteciki 

ciasto:
15 dag gotowanych ziemniaków
70 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 jajka
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1/4 szklanka oleju
farsz:
1 kg kiszonej kapusty
1 spora garść suszonych grzybów
1 cebula
1/4 kostki masła
2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
zielona pietruszka
przyprawy
dodatkowo:
1 jajko
mak lub pieprz ziołowy
wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży.
Mąkę przesiać do miski ( ja to robię robotem) , dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, dosypać sól, wbić jajka i dolać drożdże, zagniatać ciasto pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przy pomocy robota wyrabiam około 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości i dobrze odsączyć z wody (  płyn zachowujemy do zupy grzybowej ), przestudzone i odsączone grzyby drobno posiekać.
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać podobnie do grzybów.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na większej patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę, podsmażyć delikatnie i wrzucić na patelnię kapustę z grzybami, dodać około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut, gdyby całość zaczęła się przypalać to podlać 1-2 łyżkami wody. Po zmięknięciu kapusty farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz zielona pietruszkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt na grubość około 1 cm, następnie wzdłuż przez środek przecinamy na pół i powstałe prostokąty smarujemy farszem kapuścianym, następnie od dłuższego boku zwijamy jak roladę.
Ostrym nożem tniemy malutkie porcje ciasta na szerokość około 3-4 cm i układamy paszteciki na wyłożonej papierem blaszce, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Dodatkowe jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu paszteciki oraz delikatnie posypać makiem lub pieprzem ziołowym.
Piec 25-30 minut w temp. 180 st podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem czerwonego barszczu.




2 komentarze: