Strony

poniedziałek, 4 lipca 2016

Pierogi z serem i jagodami

Jagód u nas w lesie ponoć mało i chętnych do ich zbierania jakoś nie widzę wielu :) nawet  mój największy dostawca jagód w tym roku też coś mnie zaniedbuje, ale na małe co nieco wystarczyło :) 





























Pierogi z serem i jagodami

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju 
1 szczypta soli
1 szczypta suszonych drożdży lub proszku do pieczenia ten dodatek ma na celu spulchnienie ciasta. 
ciepła woda
wykonanie: 
Na stolnicę przesiać mąkę i wymieszać z solą oraz drożdżami, dodać jajko oraz olej i zagniatając dolewać ciepłą wodę ( tak na wyczucie), wody dodajemy tyle, aby po zagnieceniu uzyskać gładkie i lśniące ciasto. 
Farsz:
1/2 kg białego sera
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/2 budyniu śmietankowego
3/4 szklanki jagód 
Wykonanie:
ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z jajkiem, cukrem oraz proszkiem budyniowym na koniec delikatnie wymieszać z jagodami.

Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i zlepić pierogi. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody po ugotowaniu delikatnie wyciągamy z wody i podajemy jak kto lubi u mnie zawsze są polane śmietanką lub jogurtem naturalnym.


1 komentarz: