Strony

środa, 13 lipca 2016

Czekoladowo-jagodowe pierogi

Wystarczy zrobić pierogi z jagodami, aby uszczęśliwić rodzinkę, ale czekoladowe pierogi to już całkowite szaleństwo :)






























Czekoladowo-jagodowe pierogi 

ciasto:
50 dag mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego masła
1 jajko
woda
dodatkowo:
1/2 litra jagód u mnie leśne, ale borówka też będzie dobra
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru 
wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać razem na stolnicy.W kopczyku z mąki  zrobić dołek i do niego wbić jajko oraz wlać przestudzone masło, następnie delikatnie dolewając ciepłą wodę zagniatać ciasto, wodę wlewamy tak na wyczucie. Ciasto na pierogi po zagnieceniu ma być gładkie, elastyczne i jednocześnie mięciutkie, gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło.

Przebrane, opłukane i osuszone jagody wsypujemy do miski i mieszamy bardzo delikatnie z cukrem i proszkiem budyniowym.

Stolnicę delikatnie podsypać mąka i rozwałkować na niej cieniutko ciasto, następnie szklanka wyciąć krążki z ciasta i na środku każdego krążka ułożyć porcję jagód i zlepić pierogi.


W garnku zagotować sporą ilość wody i delikatnie ja osolić, następnie na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 2 minut od momentu wypłynięcia, delikatnie wyjąć na talerze i przestudzić.

Pierogi podawać polane jogurtem naturalnym lub kwaśna śmietanką u mnie w domu podawane są z kwaśna śmietaną wymieszaną z niewielką ilością cukru.






2 komentarze:

  1. To prawdziwe szaleństwo ;) dobrze że moje dzieciaki tego nie widzą, musiałabym dziś robić ;) ale zrobię, zrobię na pewno, bo i tak prędzej, czy później się nie oprę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące, inspirujące i mega apetyczne:-)

    OdpowiedzUsuń