Letni jogurtowiec
3 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki oleju
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
dodatkowo:
10 dag białej czekolady
2 łyżki mleka
około 30 dag owoców u mnie troszkę jagód i truskawki
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli, jajka ubijać tak długo, aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość, następnie dodać olej i jogurt i jeszcze chwilkę mieszać na mniejszych obrotach miksera.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej delikatnie wszystko ze sobą łącząc.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na nim ułożyć truskawki i posypać jagodami , piec w temp. 180st około 35-40 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Wygląda bardzo smacznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakie najprostsze ciasta zawsze u mnie znikają w ekspresowym tempie :) A ja przyznam, że uwielbiam chodzić do lasu i zbierać jagody :)
OdpowiedzUsuńJa mogę z nimi wszystko zrobić, ale jak juz będą w domu :)
Usuń