Strony

poniedziałek, 30 maja 2016

Rolada z truskawkami

Pyszne i pachnące muszą być truskawki i właśnie teraz na takie zaczyna się sezon, wiadomo najlepiej smakują prosto z krzaczka, ale w deserach też smakują wyśmienicie. Cena jeszcze wysoka, więc deser z nimi też musi być ekstra :) u mnie rolada truskawkowa na której widok już cieknie ślinka :)


Rolada truskawkowa

ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
dodatkowo;
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki cukru pudru
około 40 dag truskawek
kilka listków mięty 
wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec olej, delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, równo je rozsmarować na blaszce i piec w temp 180st około 8- 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę po wierzchu delikatnie posypać cukrem pudrem i zwinąć razem z papierem w roladę, owinąć ściereczką i  odstawić do wystudzenia.
 10 truskawek rozgnieść  widelcem lub zmiksować, żelatynę zalać 1/4 szklanki soku truskawkowego i podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i na koniec dodać żelatynę oraz mus truskawkowy, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Kiedy krem jest gęsty, ale jeszcze całkiem nie zastygł wyciągamy go z lodówki. Rozwinąć  delikatnie ciasto i zdjąć papier, następnie 3/4 kremu rozsmarować na biszkopcie i na jednym dłuższym brzegu ułożyć całe truskawki ( jedna obok drugiej)
zawinąć ciasto tak, aby przykryć całe truskawki i teraz rozłożyć kolejny rząd już pokrojonych truskawek i porwanych liści mięty
, zwinąć do końca roladę i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, dowolnie ozdobić.
Przed podaniem roladę dobrze schłodzić w lodówce.









6 komentarzy:

  1. Wygląda idealnie, bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz co? zazdroszczę Ci tych Twoich zdolności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, nigdy sama nie robiłam jeszcze roladki. Twoja kochana jest po prostu idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękna... aż szkoda by mi było ją rozkroić :)

    OdpowiedzUsuń