Strony

wtorek, 3 maja 2016

Bułki z białym serkiem

Bułki zrobiłam konkretnie myśląc o pikniku bo na świeżym powietrzu człowiek zawsze robi się dziwnie głody, nasze bułeczki były z indykiem i wspaniałym sosem, ale możecie śmiało je podać z czym tylko macie ochotę. Bułki są wspaniałe, mięciutkie i pyszne na pewno będziecie zadowoleni. Ciasto drożdżowe troszkę słabo współpracuje z dłońmi bo się klei, ale to luźne ciasto  przed pieczeniem daje nam potem wspaniałą puszystość bułki.


Bułki


1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka
25 dag białego sera chudego
2 jajka
14 dag margaryny
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
dodatkowo;
1 jajko
płatki owsiane
wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesypać do większej miski, dodać pokruszony ser, cukier i sól, wymieszać. Mleko z drożdżami  wlać do suchych składników, dodać jajka i najlepiej przy pomocy robota zacząć wyrabiać ciasto na koniec dodać przestudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Blat podsypać spora ilością mąki ( ciasto jest dość luźne i się klei) następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na pół i utoczyć z ciasta dość grube wałki, podzielić je na porcje i uformować bułki ( wyjdzie 18-20 sztuk). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać sporą ilością płatków owsianych, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 220 st około 15 minut.

Upieczone i przestudzone bułki przekroić i przełożyć dowolnymi dodatkami u mnie bułeczki były przygotowane na piknik więc znalazło się w niej mięsko, sałata, pomidorki i pyszny sos czosnkowo-ziołowy, polecam.

Sos czosnkowo-ziołowy
2 ogórki po żydowsku
kilka gałązek koperku, pietruszki i selera
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 ml jogurtu naturalnego
wykonanie;
Ogórki, czosnek i całą zieleninę posiekać przy pomocy malaksera
( ale nie na papkę) dodać jogurt i wymieszać, następnie doprawić solą morską i czarnym pieprzem, schłodzić.








http://www.orzech.com.pl/pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz