ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
1 jajko
1.5 łyżeczki proszku
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 jajek
1/2 litra śmietany kremówki
1.5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę i to najlepiej dwa razy, aby był gładziutki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka jajek ubić na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodawać porcjami ser i budynie. Do masy serowej dodać o bitą śmietanę i delikatnie wymieszać na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową.
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
1 jajko
1.5 łyżeczki proszku
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 jajek
1/2 litra śmietany kremówki
1.5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę i to najlepiej dwa razy, aby był gładziutki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka jajek ubić na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodawać porcjami ser i budynie. Do masy serowej dodać o bitą śmietanę i delikatnie wymieszać na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową.
Prostokątną formę (33
cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć schłodzone ciasto na nim wyłożyć całą masę serową .
Piec około 1 godziny w temp.180st.Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody do białości i tak przygotowanym lukrem polać upieczony i wystudzony sernik, odstawić do zastygnięcia lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz