Strony

piątek, 25 marca 2016

Mazurek czekoladowo - miętowy

Miałam już nic z przepisów nie dodawać przed świętami, ale tego mazurka muszę wam jeszcze pokazać. Takim będziemy się delektować w te święta i jak nie lubimy mazurków tak ten będzie chyba moim ulubionym.


Mazurek czekoladowo-miętowy 

Ciasto:
18 dag mąki pszennej
5 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
masa czekoladowa:
1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego 
1,5 szklanki posiekanej czekolady gorzkiej około 20 dag
dodatkowo:
czekoladowo-miętowe pastylki 
wykonanie:
 Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą , dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 30 minut. 
Okrągłą formę do tarty około 25 cm średnicy wysmarować masłem i wysypać mąką, następnie na dnie wyłożyć 3/4 całego schłodzonego ciasta z reszty ciasta zrobić kuleczki którymi obłożyć brzeg mazurka na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.
Piec w temp.180 st około 20 minut.
Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier z fasolą. 
Do miski wsypać posiekaną czekoladę, dolać mleko i ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić, dodać szczyptę soli morskiej i przestudzić.
Kiedy masa czekoladowa przestygnie wylać ją na wystudzony spód mazurka i od razu posypać pokrojonymi w kostkę pastylkami miętowymi, odstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Po zastygnięciu polewy dowolnie  ozdobić. 



1 komentarz: