Strony

sobota, 5 marca 2016

Makaron na bogato

Nigdy nie wiem jak nazwać takie kombinowanie danie bo zawsze brzmi to jakoś dziwnie lub zwyczajnie i dlatego dzisiaj zostawiam przepis na zwykły, ale bardzo pyszny makaron na bogato :)


Makaron na bogato

30 dag wędzonego boczku
1/4 małego selera
1 słoik gotowego sosu do makaronu
1 puszka czerwonej fasoli
dodatkowo:
40 dag dowolnego  grubego makaronu
wykonanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni, następnie zdjąć z patelni na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, a powstały tłuszcz zlać do słoiczka ( przyda się nam w innym czasie).
Seler obrać i pokroić w cieniutkie paseczki po zlaniu tłuszczu patelnia dalej jest tłusta i na tej patelni zrumienić pokrojony seler.
Kiedy seler się zrumieni na patelnię przelać sos ze słoika, dolać 1/2 szklanki wody i dołożyć odsączona z zalewy kukurydzę, zagotować. Na koniec dodać podsmażony boczek i dosypać 1/2 łyżeczki mielonej papryki.
Makaron ugotować w sporej ilości osolonej wody i zaraz po odcedzeniu dodać do sosu,
wymieszać i podawać, przed podaniem posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.





http://jamar.pl/

3 komentarze: