Strony

sobota, 19 marca 2016

Chlebowe gniazdka

Spałaszowaliśmy je dzisiaj na kolację, ale na świątecznym śniadaniu tez się sprawdzą idealnie. Proste, pyszne i do tego bardzo ładnie wyglądają, polecam :) Mi wyszło z tej porcji 8 gniazdek.


Chlebowe gniazdka

25 dag mąki pszennej
25 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 opakowanie suszonych drożdży
3 łyżki oleju
200 gram mleka
100 gram jogurtu naturalnego
dodatkowo:
jajka
czarnuszka
wykonanie:
Mąki przesiać i połączyć z drożdżami, solą i cukrem, dodać podgrzane mleko i wymieszać, odstawić na kilka minut, następnie dodać olej, jajko i jogurt. Najlepiej przy pomocy robota wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka gotować 5 minut  i obrać z nich skorupki. Ciasto po wyrośnięciu wyłożyć na podsypany mąką blat, podzielić na 8 części i utoczyć z nich cienkie wałeczki, następnie z wałeczków uformować gniazdko ( zrobić na jednym końcu pętelkę z ciasta i owinąć  ją końcem ciasta).
Zwinięte gniazdka ułożyć wyłożonej papierem blaszce na środku ułożyć jajko lekko je wciskając, po wierzchu ciasto posmarować jajkiem i posypać czarnuszką,
odstawić jeszcze raz na kilka minut.
Piec w temp. 180st około 25 minut.



3 komentarze: