Strony

wtorek, 5 stycznia 2016

Zupa góralska

Przepis na zupę jak i wiele innych przepisów znajdziecie w magazynie  Życie ze smakiem
Zima przyszła do nas troszkę za późno, ale jednak przyszła i nic nas tak nie rozgrzeje jak talerz gorącej zupy.


Zupa góralska 


1/2 kg mięsa np. łopatki
1/2 kg ziemniaków
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałeczek pora
1 papryka
2 kiszone ogórki
1 łyżka mąki
1 większy ząbek czosnku
 4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
przyprawa do mięsa
jarzynka
pieprz prawdziwy
papryka ostra w proszku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałeczki, posypujemy przyprawą do mięsa i podsmażamy na 1 łyżce oleju, przekładamy do większego garnka zalewamy około 2 litrami gorącej wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, por, seler i drobno pokrojoną cebulkę dosypujemy 1 łyżeczkę jarzynki i gotujemy prawie do miękkości mięsa.
 Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę, marchew startą na tarce jarzynowej. Po około 5 min od dodania ziemniaków dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone drobniutko ogórki, czosnek przeciśnięty przez praskę całość doprawiamy na ostro papryką, pieprzem i ewentualnie dosalamy, gotujemy jeszcze wszystko razem do 5 min.
Przed dodaniem ziemniaków ja wyciągam z zupy por, seler i pietruszkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz