Strony

piątek, 15 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczana

Dzisiaj od rana sypał śnieg i świat wyglądał cudnie :) w takie dni na obiad musi być coś pysznego i oczywiście gorącego u nas zapiekanka z ziemniaków, pyszna i pachnąca.


Zapiekanka ziemniaczana 

70 dag ziemniaków
1 jajko
1/4 szklanki mleka
2 pętka kiełbasy śląskiej
kawałek pora około 5 cm
dodatkowo:
olej
tarty żółty ser 2-3 łyżki
przyprawy
wykonanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, następnie obrać i odłożyć w całości 3 ziemniaki, pozostałe przecisnąć przez praskę.  Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu ( wystarczy wytopiony z kiełbasy) po podsmażeniu dodać ją do ziemniaków razem z drobno pokrojonym porem i żółtkiem jajka, dolać mleko, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białko jajka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i na koniec dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać.
Mniejszą formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie na dnie wyłożyć całą masę ziemniaczaną i wyrównać, całe ziemniaki pokroić w grubsze plastry i ułożyć na masie ziemniaczanej po wierzchu posmarować olejem i posypać przyprawą " suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz pieprzem ziołowym.
Piec około 20 minut w temp. 200st do momentu zrumienienia na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz