Strony

piątek, 13 lutego 2015

Walentynkowe lizaki

Siły u mnie jeszcze bardzo malutko, ale nie mogłam sobie odmówić przyjemności przygotowania takich pysznych i pachnących lizaków. Lizaki są banalnie proste w przygotowaniu są też piękną własnoręcznie wykonaną Walentynką. 14 lutego to dzień w którym specjalnie okazujemy sobie uczucia, ale należy pamiętać o tym, że wyrazy szacunku i miłości powinniśmy okazywać przez cały rok nie tylko w tym dniu.


Walentynkowe lizaki

2 łyżki soku malinowego lub truskawkowego
4 łyżki cukru
wykonanie:
W niezbyt dużym naczyniu rozpuścić sok z cukrem i cały czas mieszając smażyć do momentu, aż całość zgęstnieje i będzie przypominać karmel na koniec do masy dodać kilka kropli czerwonego barwnika dla lepszego koloru, ale to nie jest konieczne.
Jeśli chcemy uzyskać lizak w kształcie serca to na papierze do pieczenia należy narysować jego kształt i wylać w środku sporą ilość karmelu, okrągłe lizaki otrzymamy wylewając po łyżeczce karmelu na papier do pieczenia na wylanych lizakach od razu umieszczamy patyczki lekko je wciskając w masę.
Lizaki zanim całkiem zastygną musimy dowolnie ozdobić ja ozdobiłam je lukrowym pisakiem i perełkami,
następnie odstawiamy je do całkowitego zastygnięcia i stwardnienia.




5 komentarzy:

  1. Chyba jak córka pójdzie spać, to pójdę je robić ;) Oby tylko od papieru mi się odkleiły.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi się odkleiły bez problemu choć te mniejsze faktycznie lepiej odchodziły

    OdpowiedzUsuń