Strony

wtorek, 18 listopada 2014

Piernik z powidłami

Taki przedsmak nadchodzących świąt.


Piernik z powidłami

3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka płynnego miodu
1 szklanka kawy z 1 łyżeczki suchej kawy
3/4 szklanki oleju
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
dodatkowo:
powidła śliwkowe
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Cukier i żółtka utrzeć do białości do utartych żółtek dodać miód, kawę oraz olej, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika i sodą, wymieszać z płynnymi składnikami na koniec do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 60 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki, następnie przełożyć je powidłami śliwkowymi, a po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową.
Piernik najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach.



1 komentarz: