Strony

czwartek, 16 października 2014

Zapiekany ryż

Taki posiłek dla wielu to zawsze smak dzieciństwa ja nie jestem inna i dla mnie to też wspomnienie z czasów kiedy świat był pozbawiony wszelkich zmartwień i kłopotów.

Ryż z jabłkami

30 dag ryżu
3 jajka
1  szklanka cukru
1 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
wykonanie:
Ryż ugotować i wystudzić, jajka ubić do białości z 1/2 szklanki cukru i dodać do zimnego ryżu, wymieszać całość bardzo dokładnie.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cynamonem i pozostałym cukrem.
Formę do zapiekania wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać kaszą manną.

na dnie wyłożyć warstwę ryżu, a na nim warstwę jabłek i tak układać warstwami do momentu wykorzystania wszystkich składników, ostatnią warstwą ma być ryż.
Po wierzchu posypać 1 łyżką cukru i posiekanymi orzechami włoskimi.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec zapiekankę około  35 minut.

Po upieczeniu przestudzić i podawać z dodatkiem bitej śmietany.



1 komentarz:

  1. o, tak ryż z jabłkiem przywołuje masę cudownych wspomnień :) to klasyka, którą uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń