Strony

wtorek, 6 maja 2014

Racuchy z ryżu i truskawek

Dzisiaj tak dla odmiany racuszki z dodatkiem truskawek, a nie rabarbaru, ale rabarbar w domu mam :)

Racuchy z ryżu i truskawek.
2 woreczki ryżu
2 jajka
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag truskawek
Dodatkowo:
olej
Wykonanie;
Ryż ugotować i lekko przestudzić, dodać do niego pokrojone truskawki, jajka, cukier oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszać i na koniec dolać mleko.
Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką porcje ciasta formując małe placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać gorące posypane spora ilością cukru pudru.



1 komentarz: