Strony

poniedziałek, 12 maja 2014

Przekładaniec herbatnikowy

Ciasto bez pieczenia jest szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne.


Przekładaniec herbatnikowy

2 duże paczki herbatników ( około 60 sztuk)
25 dag masła
2 budynie czekoladowe z cukrem
6 łyżek cukru pudru
800 ml mleka
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30 %
2 dowolne usztywniacze do śmietany
2 łyżki cukru pudru
10 dag czekolady mlecznej z orzechami
Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu.
Na dnie prostokątnej formy ułożyć warstwę herbatników które posmarować częścią kremu, czynność powtarzać do wykończenia herbatników i kremu.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem, ubitą śmietankę wyłożyć  na ostatniej warstwie herbatników po wierzchu posypać grubą warstwą posiekanej czekolady i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło i zmiękły herbatniki.





9 komentarzy:

  1. to musi być przepyszne,napewno zrobię ale chyba z domowym budyniem waniliowym bo za czekoladowym nie przepadam,choć lepiej wygląda w cieście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne i polecam, myślę, ze z tym waniliowym budyniem też będzie pyszne choć ten czekoladowy dodaje ciastu uroku.

      Usuń
  2. Czy usztywniacz można zastąpic zelatyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej ja na taka ilość śmietany daję 1 płaską łyzeczkę żelatyny.

      Usuń
  3. świetnie wygląda i musi być genialne, ale ilość kalorii skutecznie mnie odstrasza :) Może na jakąś większą imprezę wypróbuję przepis, bo kusi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalorie sa i to jak najbardziej, ale dużo lepsze jak w schabowym :)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie :-) ale mi narobiłaś smaka i to jeszcze o tak późnej porze :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, czasem się przydają takie pomysły na coś słodkiego na szybko :)

    OdpowiedzUsuń