Strony

piątek, 2 maja 2014

Drożdżowe babeczki z rabarbarem

Uwielbiam rabarbar który u mnie w kuchni króluje, wczoraj były takie babeczki do kawy, a na dzisiaj już mam kolejny pomysł na deser z rabarbarem.


Drożdżowe babeczki z rabarbarem.

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 dag masła
5 dag drożdży
Kruszonka:
5 dag masła
5 dag cukru
10 dag mąki pszennej
Dodatkowo:
3-4 laski rabarbaru
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Masło stopić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajko, żółtko jajka, mleko z drożdżami i na koniec płynny tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto które odstawić do wyrośnięcia.

Rabarbar obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z cukrem i odstawić na kilka minut.

Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć  je na lekko podsypana mąką stolnicę i podzielić na porcje z każdego kawałka ciasta uformować kulkę którą umieścić w małej foremce do babeczek po wierzchu posmarować białkiem i powciskać plasterki rabarbaru oraz posypać kruszonką. Przygotowane babeczki jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec w temp. 180 st około 20 minut po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


Na kruszonkę siekamy zimne masło z cukrem i dodajemy mąkę, następnie rozcieramy malcami do momentu uzyskania sypkiej kruszonki.


4 komentarze:

  1. Fajna alternatywa dla zwykłego drożdżowego z rabarbarem. Idealny czas na tą roślinę.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś rabarbar poszedł w ruch, ale zrobiłam bardzo puszyste ciasto ucierane z rabarbarem! A te drożdżowe babeczki wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń