Ziołowo-orzechowe precelki
27 dag mąki pszennej
1 opakowanie 120 gram smalczyku Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
5 dag margaryny
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 dag drożdży
Dodatkowo:
orzeszki ziemne
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wkruszyć do niej drożdże, dodać sól i wymieszać, następnie dodać margarynę, cały smalczyk bo " Smakowita pajda zaskoczyła mnie nie tylko smakiem i zapachem, ale przede wszystkim swoim składem bo jak przygotować smalczyk bez słoninki, a jak widać można, a smalczyk pięknie pachnie ziołami" oraz jajka z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Z gotowego ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki i zwinąć z nich precelki,
następnie posmarować je białkiem z trzeciego jajka i smarowaną stroną ułożyć w posiekanych orzeszkach, aby okleiły precelki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim przygotowane precelki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 15 minut.
Super przekąska do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam