Strony

czwartek, 30 stycznia 2014

Rogaliki

Zachciało mi się rogaliczków, takich kruchych i malutkich po przeszukaniu sieci znalazłam takie które wpadły mi w oko, a znalazłam je na tym blogu, rogaliki wyszły mi pyszne choć zrobiłam ich za mało bo sama zjadłam trzy na raz :)


Rogaliki

2,1/4 szklanki mąki pszennej
20 dag zimnego masła
2 żółtka
1 czubata łyżka śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
Dodatkowo;
dowolna marmolada
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej cukier, żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło.
Szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty i na szerszym końcu umieścić po łyżeczce marmolady, delikatnie zwinąć rogaliki, ułożyć  je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w temp. 190st około 15 minut po upieczeniu posypać sporą ilością cukru pudru.





4 komentarze:

  1. Witam
    Czy koniecznie ciasto trzeba schładzać w lodówce ???
    Czy można skrócić czas chłodzenia i włożyć do zamrażalki ?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za odpowiedź dopiero dzisiaj, ale wyjątkowy brak czasu mnie dopadł, oczywiście czas chłodzenia można skrócić przez włożenie do zamrażalnika.

      Usuń