Zwykłe ciasto z jabłkami, przygotowane tak na szybko, ale bardzo smaczne.
Kawowo-jabłkowe ciasto
ciasto:
25 dag margaryny
10 dag cukru
40 dag mąki pszennej
3 jajka
1/2 opakowania proszku do pieczenia
3 łyżki ciepłego mleka
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
60 dag już obranych jabłek
8 łyżek cukru
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki mielonych orzechów
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka jajek i kawę rozpuszczona w mleku. Z tych wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Formę (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie 3/4 schłodzonego ciasta.
Jabłka pokroić w plasterki, wymieszać z kaszką, orzechami i 5 łyżkami cukru, przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i 3 łyżkami cukru, ubita pianę rozsmarować na jabłkach i po wierzchu posypać kruszonką przygotowaną z reszty ciasta.
Piec 30 min w temp. 180st.
Dzisiaj wybraliśmy się do lasu na poszukiwanie zgubionego wczoraj Hani kubeczka :)
Pysznie wygląda. Ja dzisiaj zajadam się tradycyjną szarlotką mojej mamy ;) Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńTradycyjną to ja też lubię :)
UsuńU mnie też ostatnio w domu ciasto z jabłkami.
OdpowiedzUsuńJabłka teraz królują :)
UsuńI za to lubię jesień, że wszędzie królują pyszne, aromatyczne szarlotki. Pychota! :))
OdpowiedzUsuńJa nie tylko za to ją lubię, ale szarlotki robią dla niej dużo :)
Usuńpolskie jabłka najlepsze :) pycha ciacho :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jak mamy takie swoje z sadu to dopiero coś wspaniałego :)
Usuń