Strony

sobota, 19 października 2013

Chleb dla leniwych

Dla leniwych bo to bardzo łatwy do zrobienia chlebek, wiem  na zakwasie to dopiero jest chlebek , ale co zrobić jak ja nie umiem takiego upiec :(
Ten chlebuś też był pyszny i rodzinka była nim zachwycona, upiekłam go z okazji Światowego dnia chleba, ale dopiero dzisiaj znalazłam chwilkę, aby dodać przepis i szczerze polecam bo u mnie dzisiaj powtórka :)

Chleb dla leniwych

80 dag zwykłej mąki pszennej
4 dag drożdży
1/2 litra ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę dodać do niej sól i przemieszać, następnie dodać zaczyn drożdżowy, wodę i olej, wszystko dokładnie wyrobić już wyrobione i gładkie ciasto zagniatać jeszcze około 5 min, a potem przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Dwie mniejsze  keksówki ( u mnie jedna i jedna okrągła forma) wysmarować na dnie olejem. Wyrośnięte ciasto delikatnie podzielić na dwie części i umieścić je w formach  po wierzchu posmarować delikatnie zimną wodą i odstawić na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 230 st i piec chleb 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 200 st i piec kolejne 25 min po upieczeniu wystudzić na kratce.





1 komentarz:

  1. Bardzo prosty i smaczny chlebek, ostatnio robiłam i pozwoliłam sobie zamieścić rezultat u siebie na blogu.

    OdpowiedzUsuń