Drożdżowe bez wyrabiania
5 jajek
1 szklanka cukru
10 dag drożdży
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki pszennej
Kruszonka:
10 dag masła
15 dag mąki pszennej
5 dag cukru
dodatkowo:
truskawki lub inne owoce
Wykonanie:
W tym przepisie ponoć ważna jest kolejność dodawania składników więc dodajemy wszystko w takiej kolejności. Jajka delikatnie ubić w większej misce, następnie dodać do nich cukier na który wkruszyć drożdże i wlać olej oraz ciepłe mleko, na koniec wsypać przesianą mąkę.
Przygotowanych składników nie mieszać tylko przykryć miskę ściereczka i odstawić na 3 godziny.
W między czasie masło utrzeć z cukrem i mąką, całość lekko zagniatamy i rozcieramy palcami tak długo, aż powstanie nam ładna kruszonka.
Po upływie 3 godzin ciasto dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki.
Największą formę jaką mamy do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto, następnie na wierzchu ułożyć gęsto truskawki i posypać kruszonką.
Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika i piec do 60 min w temp. 180st.
Trochę nie dowiary było z tym ciastem ale ja jako facet zrobiłem i co? wyszło super temu kto to wymyślił daję 10 z + i dziękuję.
OdpowiedzUsuńJestem smakoszem drożdżowyc ciast od dziecka a mam 55 lat dziękuję, dziękuję,dziękuję.
Darek
Też podchodziłam do niego tak ostrożnie, ale efekt mnie zaskoczył. Cieszę się, że wyszło.
UsuńPozdrawiam :)
Ja daje na ciasto jeszcze ser biały wymieszanych z jajkiem cukrem i wanilią. A dopiero na ser truskawki i jagody. Pycha :)
OdpowiedzUsuń