Zrobiłam to ciasto pierwszy raz po ponad 5 latach i nie żałuję bo moje dzieci były nim zachwycone, mięciutkie ciasto z kawałeczkami czekolady i lekko serowa masa z truskawkami to bardzo dobre połączenie i polecam spróbować.
Truskawkowe torciki
Ciasto:
4 jajka
5 dag masła
10 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag gorzkiej czekolady
5 dag mielonych orzechów
Krem:
1/2 kg truskawek
20 dag tłustego sera
6 łyżeczek żelatyny
5 dag cukru
300 ml śmietany 30%
Strony
▼
sobota, 29 czerwca 2013
czwartek, 27 czerwca 2013
Drożdżowe muffiny
Tak do końca nie wiem czy to mogą być muffiny, ale nie szukając dziury w całym :) powiem tylko, że były pyszne, takie mięciutkie i pachnące, a moje dzieci już zamówiły sobie ich powtórkę.
Drożdżowe muffiny
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1 opakowanie suszonych drożdży
kruszonka:
10 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
2 łyżki zmielonych migdałów
dodatkowo:
truskawki
jagody
jajko do posmarowania
Wykonanie:
W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i suchymi drożdżami w drugim naczyniu lekko ubić jajko z dodatkiem mleka i oleju, następnie dolać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2 godziny.
Kruszonka:
Masło posiekać z cukrem, mąką i migdałami, następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Drożdżowe muffiny
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1 opakowanie suszonych drożdży
kruszonka:
10 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
2 łyżki zmielonych migdałów
dodatkowo:
truskawki
jagody
jajko do posmarowania
Wykonanie:
W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i suchymi drożdżami w drugim naczyniu lekko ubić jajko z dodatkiem mleka i oleju, następnie dolać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2 godziny.
Kruszonka:
Masło posiekać z cukrem, mąką i migdałami, następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
wtorek, 25 czerwca 2013
Placuszki z jagodami
Już są !! malutkie i czarniutkie jagody, mój mąż nazbierał troszeczkę i dzięki temu była pyszna kolacja.
Placuszki z jagodami
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1.5 szklanki kefiru
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
około 1 szklanki jagód
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli, dodać kefir i jajko, następnie dokładnie wymieszać.
Do ciasta wsypać opłukane i dokładnie odsączone z wody jagody i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim malutkie i złote placuszki.
Placuszki z jagodami
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1.5 szklanki kefiru
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
około 1 szklanki jagód
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli, dodać kefir i jajko, następnie dokładnie wymieszać.
Do ciasta wsypać opłukane i dokładnie odsączone z wody jagody i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim malutkie i złote placuszki.
niedziela, 23 czerwca 2013
Jogurtowo-owocowe babeczki
Delikatne i wilgotne babeczki jogurtowe, przygotowane tak na szybko, ale bardzo smaczne.
Jogurtowo-owocowe babeczki
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu truskawkowego
1 jajko
6 łyżek stopionego masła
1 szklanka pokrojonych truskawek
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
owoce do dekoracji
Jogurtowo-owocowe babeczki
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu truskawkowego
1 jajko
6 łyżek stopionego masła
1 szklanka pokrojonych truskawek
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
owoce do dekoracji
sobota, 22 czerwca 2013
Drożdżowe bez wyrabiania
Przepis pochodzi z małej i kolorowej gazetki "Najlepsze ciasta" jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować zrobić i nie chodziło mi tylko o fakt, że ciasto się miesza, a nie zagniata. Bardzo w nim zainteresował mnie fakt, że składniki w czasie wyrastania są tylko wsypane do miski. Ciasto urosło tak, że w trakcie pieczenia wychodziło poza brzeg blaszki, polecam spróbować.
Drożdżowe bez wyrabiania
5 jajek
1 szklanka cukru
10 dag drożdży
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki pszennej
Kruszonka:
10 dag masła
15 dag mąki pszennej
5 dag cukru
dodatkowo:
truskawki lub inne owoce
Drożdżowe bez wyrabiania
5 jajek
1 szklanka cukru
10 dag drożdży
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki pszennej
Kruszonka:
10 dag masła
15 dag mąki pszennej
5 dag cukru
dodatkowo:
truskawki lub inne owoce
wtorek, 18 czerwca 2013
Kawowa pianka
To ciasto to jedno z tych o których nie da się nic pisać bo trzeba je spróbować. Wygląda pięknie, a smakuje cudownie ja z czystym sumieniem polecam choć ciasto wykonała moja córcia :)
Kawowa pianka
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1.5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
20 dag masła
2 łyżki cukru pudru
Kawowa pianka:
Kawowa pianka
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1.5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
20 dag masła
2 łyżki cukru pudru
Kawowa pianka:
poniedziałek, 17 czerwca 2013
Drożdżowe ciasteczka
Były już w tym roku bułeczki i ciasto z truskawkami więc dzisiaj dla odmiany ciasteczka. Polecam bo wyszły pysznie.
Drożdżowe ciasteczka
125 g margaryny
2.1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2.5 dag drożdży
1 łyżka kwaśnej śmietany
truskawki
1 jajko do posmarowania
cukier perlisty do posypania
Wykonanie:
Drożdżowe ciasteczka
125 g margaryny
2.1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2.5 dag drożdży
1 łyżka kwaśnej śmietany
truskawki
1 jajko do posmarowania
cukier perlisty do posypania
Wykonanie:
niedziela, 16 czerwca 2013
Truskawkowy napój
Taki napój moje dzieci uwielbiają i może być robiony trzy raz dziennie. Niby można go zrobić przez cały rok, ale o żadnej porze roku nie będzie smakował tak jak teraz. Sposobów na jego przygotowanie jest chyba tyle i ile domów w których się coś takiego przygotowuje ja robię tak :
około 1 kg truskawek
3 banany
2 garście świeżych listków mięty
4-5 łyżek cukru
800 ml kefiru
Wykonanie:
Truskawki i pokrojone w plasterki banany oraz miętę zmiksować bardzo dokładnie,
około 1 kg truskawek
3 banany
2 garście świeżych listków mięty
4-5 łyżek cukru
800 ml kefiru
Wykonanie:
Truskawki i pokrojone w plasterki banany oraz miętę zmiksować bardzo dokładnie,
sobota, 15 czerwca 2013
Drobiowa szynkowa
Do przygotowania tej wędlinki zainspirowała mnie autorka tego bloga i jestem jej za to bardzo wdzięczna bo ta kiełbaska wyszła mi wyjątkowo pyszna i pewnie nie raz do niej wrócę.
Drobiowa szynkowa
1 kg mięsa z kurczaka
2 łyżeczki soli peklowej
1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 szczypta płatków chili
1 łyżka świeżych listków majeranku
1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
Wykonanie:
Z kurczaka zdjąć skórę i zmiksować, następnie oddzielić około 1 kg mięsa i pokroić w drobną kostkę do mięsa dodać zmiksowane skórki oraz przyprawy, następnie wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Po upływie czasu peklowania szynkowar wyłożyć długim woreczkiem i napełnić mięsem, ciasno zakręcić worek i zamknąć szynkowar.
W wysokim garnku zagotować wodę i wstawić do niego szynkowar, następnie gotować na minimalnym ogniu 2 godziny, po czym wystudzić i zostawić do całkowitego zastygnięcia najlepiej do następnego dnia.
Drobiowa szynkowa
1 kg mięsa z kurczaka
2 łyżeczki soli peklowej
1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 szczypta płatków chili
1 łyżka świeżych listków majeranku
1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
Wykonanie:
Z kurczaka zdjąć skórę i zmiksować, następnie oddzielić około 1 kg mięsa i pokroić w drobną kostkę do mięsa dodać zmiksowane skórki oraz przyprawy, następnie wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Po upływie czasu peklowania szynkowar wyłożyć długim woreczkiem i napełnić mięsem, ciasno zakręcić worek i zamknąć szynkowar.
W wysokim garnku zagotować wodę i wstawić do niego szynkowar, następnie gotować na minimalnym ogniu 2 godziny, po czym wystudzić i zostawić do całkowitego zastygnięcia najlepiej do następnego dnia.
czwartek, 13 czerwca 2013
Ucieraniec z truskawkami
Autorka tego bloga twierdzi, że to "najlepsze ucierane ciasto" ja nie do końca się z nią zgadzam choć ciasto wyszło bardzo smaczne i rodzina zjadła z apetytem.
Ucieraniec z truskawkami
20 dag margaryny
10 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki pszennej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru
dodatkowo:
truskawki
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać kolejno jajka.
Suche składniki dodać do masy z margaryny i jajek, następnie wszystko dokładnie wymieszać już przy pomocy łopatki.
Ucieraniec z truskawkami
20 dag margaryny
10 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki pszennej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru
dodatkowo:
truskawki
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać kolejno jajka.
Suche składniki dodać do masy z margaryny i jajek, następnie wszystko dokładnie wymieszać już przy pomocy łopatki.
środa, 12 czerwca 2013
Makaronowy deserek
Ten deser to takie coś wymyślone na szybko czyli to co było w lodówce, ale efekt końcowy był pyszny.
Makaronowy deserek
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 szczypta proszku do pieczenia
40 dag już ugotowanego makaronu
około 1/2 kg serka do serników ja miałam słodki waniliowy
truskawki
Wykonanie:
Makaronowy deserek
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 szczypta proszku do pieczenia
40 dag już ugotowanego makaronu
około 1/2 kg serka do serników ja miałam słodki waniliowy
truskawki
Wykonanie:
niedziela, 9 czerwca 2013
Czekoladowo-truskawkowe torciki
Nad tym ciastem nie będę się bardzo rozpisywać, powiem tylko, że jest bardzo pyszne.
Czekoladowo-truskawkowe torciki
Ciasto:
9 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
9 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
35 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1 łyżka dowolnej wódki
dodatkowo:
70 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
Ciasto:
9 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
9 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
35 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1 łyżka dowolnej wódki
dodatkowo:
70 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
sobota, 8 czerwca 2013
Kruszonkowo- owocowe kostki
Deser bo tak to można nazwać był u mnie kilka dni temu, ale z powodu awarii internetu dodaję dopiero dzisiaj choć moja rodzina zdążyła już o nim zapomnieć.
Deser był pyszny taki kruchy i jednocześnie mięciutki ja podałam jak szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną, ale z lodami też smakuje pysznie.
Kruszonkowo-owocowe kostki
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
1 mała paczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
80 dag rabarbaru
1.5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka truskawek
1 szklanka śmietany 30 %
1 śmietan-fiks
1 cukier waniliowy
Deser był pyszny taki kruchy i jednocześnie mięciutki ja podałam jak szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną, ale z lodami też smakuje pysznie.
Kruszonkowo-owocowe kostki
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
1 mała paczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
80 dag rabarbaru
1.5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka truskawek
1 szklanka śmietany 30 %
1 śmietan-fiks
1 cukier waniliowy
wtorek, 4 czerwca 2013
Sernik z kremówką
Przepis na ten sernik przyniosłam kilka dni temu z pracy i od pierwszej chwili mnie zaciekawił więc postanowiłam zrobić. Sernik okazał się pyszny i cudownie rozpływający się w ustach, stwierdziłam, że przepis wart jest zapamiętania i polecenia tym którzy go nie znają. Przepis był nie kompletny bo tylko na masę serową bez spodu z ciasta więc zrobiłam taki najzwyklejszy i bardzo pasował do całości.
Ciasto jest stosunkowo drogie, ale warte zrobienia.
Sernik z kremówką
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 jajek
1/2 litra śmietany kremówki
1.5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Ciasto jest stosunkowo drogie, ale warte zrobienia.
Sernik z kremówką
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 jajek
1/2 litra śmietany kremówki
1.5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Owsiane chrupaczki
Chrupki są cudownie słodkie i chrupiące, możemy je chrupać jak ciasteczka, podać do jogurtu, mleka lub kefiru, a nawet posypać nimi sałatkę owocową, aby fajnie nam chrupała :)
Owsiane chrupaczki
1.5 dkg margaryny
2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru brązowego
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki rodzynek
Owsiane chrupaczki
1.5 dkg margaryny
2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru brązowego
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki rodzynek
niedziela, 2 czerwca 2013
Białe batoniki
Kiedyś spisałam ten przepis z sieci, jest ich tam sporo więc nie podaję źródła, aby kogoś nie urazić, gdyż nie mam pojęcia gdzie jest jego początek, bynajmniej figuruje on wszędzie jako Michałki. Moim zdaniem do Michałków im daleko i bardziej przypominają małe batoniki. Opłacalności w ich wykonaniu nie ma wcale, ale są bardzo dobre i warto je zrobić choćby jeszcze dlatego, aby usłyszeć " Jaaa to Ty umiesz zrobić czekoladki ?" ( reakcja mojej Hani :) )
Dodatkowo wyszedł mi z nich bardzo przyjemny prezent.
Białe batoniki
15 dag białej czekolady
3/4 szklanki mleka
5 dag masła
1/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka w proszku
10 dag pokruszonych herbatników
1 szklanka zmielonych orzechów ja miałam mieszane
1/2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki
Dodatkowo wyszedł mi z nich bardzo przyjemny prezent.
Białe batoniki
15 dag białej czekolady
3/4 szklanki mleka
5 dag masła
1/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka w proszku
10 dag pokruszonych herbatników
1 szklanka zmielonych orzechów ja miałam mieszane
1/2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki