Przepis na to ciasto ja mam już bardzo długo i kiedyś było u mnie w domu bardzo często choć ostatnio o nim troszkę zapomniałam.
Wczoraj było tak prościutko u mnie więc dzisiaj to nadrobiłam i przygotowałam takie ciasto, wygląda ono na bardzo skomplikowane, ale robi się szybko i bez problemowo.
Popapraniec
Ciasto:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki suchego maku
1/4 szklanki wiórek kokosowych
Krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
kilka suszonych śliwek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do
uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z
żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
Gotowe ciasto
podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki
kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem
do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.
Piec w temp do 180 st około 30 min.
Krem:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i
w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki
krem.
Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie
umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak aby zostało nam około 3
łyżek dżemu na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć
drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować
pozostały dżem ( ma być tylko miejscami), następnie posypać śliwkami
pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą
wymieszaną z mlekiem.
Ja ciasto posypałam dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.
w innych przepisach jest jeszcze 1/2 szkl.oleju , czy zapomniałaś czy tu nie musi być, po drugie 1 budyń na 1,5 l mleka ?
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję oleju, a budyń jest na 1.5 szklanki mleka.
Usuń