Nawaliłam ostatnio i nie uzupełniłam braków w szafce przez co musiałam zrobić wafelki z szafirową galaretką która w kontakcie ze śmietaną nabrała dziwnego koloru, ale w smaku była ok :) Przepis na taką masę jest stary pewnie nie jedna osoba już z niego korzystała ja lubię do niego wracać w sytuacjach takich podbramkowych to znaczy jak nic innego nie ma do kawy, a wszystkim tak strasznie tego brakuje u mnie co prawda takie sytuacje to mało spotykane zjawisko, ale się zdarzają :) Wafelek najbardziej mi smakuje na drugi dzień, ale po zastygnięciu też jest smaczny choć bardziej strzela pod zębami.
Smerfne wafelki
7 suchych wafli tortowych
Masa:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 18%
2 dowolne galaretki u mnie szafirowe
dodatkowo:
kolorowa posypka
Wafelek:
Masa:
Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać do niej suchą galaretkę i mieszać do
momentu rozpuszczenia, następnie dodać śmietanę i zagotować oraz
troszkę przestudzić.
Wafle kolejno przekładać masą do jej wyczerpania wierzch też posmarować
masą i posypać kolorową posypką.
Deser odstawić do lodówki, aby zastygł i
zmiękł.
Przed podaniem pokroić ostrym nożem na małe wafelki.
Kiedyś robiłam wafle z taką masą.. Twoje wyglądają smakowicie..
OdpowiedzUsuńPomimo tego koloru wyglądają bardzo fajnie.
UsuńSmaczne wafelki do pochrupania :]
OdpowiedzUsuńchrupią kiedy są świeże po odstaniu rozpływają się w ustach :)
Usuń