Eksperymentalny torcik autorstwa Iwony
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka ugotowanego i zimnego ryżu ja użyłam długoziarnistego ryżu Uncle Ben's
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 czerwone galaretki
bardzo dużo różnych owoców ja miałam jabłka, arbuza, mrożone czereśnie, wiśnie i jagody oraz ananasa z puszki
10 dag białej czekolady
4 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 5 łyżek wody i szczypty soli, następnie dodać cukier i jeszcze ubijać do białości. Do ubitych białek ostrożnie dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia na sam koniec delikatnie połączyć z ryżem.
Ciasto wylać do okrągłej formy moja 30cm średnicy, piec w temp180st około 25 min.
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i dodać do niej owoce w dowolnej ilości, ale ma być ich dużo, a galaretka ma ja tylko oblepić i połączyć.
Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z formy i przeciąć na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie wyłożyć na nim całą owocową masę, przykryć drugim i wierzch polać czekoladą rozpuszczona z dodatkiem mleka, dowolnie udekorować i schłodzić najlepiej przez cała noc.
Mleko dodane do czekolady sprawi, że ponownie nie zastygnie na cieście, a będzie stanowiła coś w rodzaju słodkiego sosu.
jesteś po prostu szalona :)
OdpowiedzUsuńmoże troszeczkę :)
UsuńDziękuje za tak smacznie wyglądające, oczy i duszę sycące zgłoszenie do konkursu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze cała przyjemność po mojej stronie i tych co konsumowali to ciasto :)
UsuńNigdy nie jadłam ciasta ryżowego, Twoje wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie jadłaś to polecam
Usuń