Te słodkości były w moim domu kilka dni temu, ale przepis jeszcze nie dodany. Tak na dobrą sprawę to nie wiem czy to bułki czy ciasto jedno jest pewne było pysznie i bardzo ładnie, było może przy tym troszkę zwijania i układania, ale było warto bo efekt wzrokowy był cudny, a zapach :)
Drożdżowe zawijaski z makiem
ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka
5 łyżek cukru
5 dag drożdży
10 dag stopionego masła
3 jajka
Masa makowa:
2 szklanki maku
1 szklanka cukru
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 jajka
aromat migdałowy
bakalie
Posypka:
1/2 szklanki orzechów
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na
około 10 min, następnie zagotować i bardzo dokładnie odcedzić. Odsączony
mak zmielić na patelni stopić masło dodać mak i kilka minut smażyć
mieszając, wystudzić.
Do przestudzonego maku dodać cukier, miód, żółtka
oraz rozdrobnione różne bakalie i aromat migdałowy, wymieszać i na
koniec ostrożnie połączyć z ubitymi białkami.
Ciasto:
Mleko podgrzać i
rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i dodać do
niej drożdże, płynny tłuszcz oraz 2 jajka i 1 żółtko, zagnieść gładkie
ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta oddzielić 1/4 i
rozciągnąć ją na dnie formy(28cm na 24cm), resztę ciasta rozwałkować na
cienki placek, posmarować go 3/4 całej masy makowej i zwinąć jak
roladę.
Resztę masy rozsmarować na cieście ułożonym w formie.
Zwinięte
ciasto pokroić na 3-4 cm kawałki i ułożyć je miejscem cięcia do dołu na
cieście, wierzch posmarować pozostałym białkiem, posypać zmielonymi
orzechami wymieszanymi z cukrem.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Piec w
temp. 180-190 st około 30 min po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Wyobrażam sobie jak wspaniale smakują! Porywam jednego i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSmakowały rewelacyjnie :)
Usuń