Strony

piątek, 9 listopada 2012

Drożdżowe zawijaski z makiem

Te słodkości były w moim domu kilka dni temu, ale przepis jeszcze nie dodany. Tak na dobrą sprawę to nie wiem czy to bułki czy ciasto jedno jest pewne było pysznie i bardzo ładnie, było może przy tym troszkę zwijania i układania, ale było warto bo efekt wzrokowy był cudny, a zapach :)


Drożdżowe zawijaski z makiem


 ciasto: 
1/2 kg mąki 
1/2 szklanki mleka 
5 łyżek cukru 
5 dag drożdży 
10 dag stopionego masła 
3 jajka 
Masa makowa: 
2 szklanki maku 
1 szklanka cukru 
2 łyżki masła 
2 łyżki miodu 
2 jajka 
aromat migdałowy 
bakalie 
Posypka: 
1/2 szklanki orzechów 
 2 łyżki cukru
Wykonanie:
 Mak zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 min, następnie zagotować i bardzo dokładnie odcedzić. Odsączony mak zmielić na patelni stopić masło dodać mak i kilka minut smażyć mieszając, wystudzić.
 Do przestudzonego maku dodać cukier, miód, żółtka oraz rozdrobnione różne bakalie i aromat migdałowy, wymieszać i na koniec ostrożnie połączyć z ubitymi białkami. 
Ciasto:
 Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i dodać do niej drożdże, płynny tłuszcz oraz 2 jajka i 1 żółtko, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
 Z wyrośniętego ciasta oddzielić 1/4 i rozciągnąć ją na dnie formy(28cm na 24cm), resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, posmarować go 3/4 całej masy makowej i zwinąć jak roladę. 
Resztę masy rozsmarować na cieście ułożonym w formie. 

Zwinięte ciasto pokroić na 3-4 cm kawałki i ułożyć je miejscem cięcia do dołu na cieście, wierzch posmarować pozostałym białkiem, posypać zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem. 
Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 
Piec w temp. 180-190 st około 30 min po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. 





2 komentarze: