Strony

sobota, 24 listopada 2012

Czas na piernik

Dzisiaj mam dzień wolny więc postanowiłam go bardzo dobrze wykorzystać, po pierwsze najwyższa pora na wymieszanie ciasta na pierniczki i odstawienie go w chłodne miejsce na minimum dwa tygodnie po tym czasie ciasto zgęstnieje dojrzeje i będziemy mogli z niego tworzyć cuda.
Ja dzielę je na połowę i z jednej części mam pyszny przekładany marmoladą piernik, a z reszty najlepsze na świecie pierniczki. Taki pierniczek jest już dobry zaraz po upieczeniu, ale jeśli damy mu czas na leżenie to z dnia na dzień robi się lepszy.
Zostawiam dzisiaj przepis bo może ktoś się skusi :) i niestety zdjęcia z tamtego roku, ale obiecuję dodać po upieczeniu i tegoroczne, a jak one będą wyglądać to się okaże bo przy dekorowaniu pierników ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

Piernik staropolski  
 
25 dag margaryny 
1/2 litra miodu płynnego 
1,5 szklanki cukru 
3 jajka 
1 przyprawa do piernika 
1 kg mąki 
3 łyżki sody 
1/2 szklanki mleka 
3 łyżki kakao 
15 dag orzechów mielonych 
3 łyżki skórki pomarańczowej 


Wykonanie:
  Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie.
Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki w temp. 180st około 10 min  i dowolnie po wystudzeniu je dekorujemy.

  Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta.
 Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.
 Najlepszy jest po kilku dniach od przełożenia




9 komentarzy:

  1. O! jak u Ciebie już zapachniało Świętami :) Chyba rzeczywiście pora zabrać się za pierniczki ... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudeńka te Twoje pierniczki. A ja niestety za piernikiem nie przepadam i nie piekę.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Szczegóły znajdziesz tutaj :
    http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/11/no-i-czas-na-zabawe.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam pierniczki i robię je częściej jak tylko na święta

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, pamiętam te cudeńka :)
    W tym roku znowu będę piekła z Adasiem pierniczki z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też będziemy piec to się z Adasiem wymienimy :)

      Usuń
  6. Pięknie dekorujesz, sama robisz lukier czy kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama robię taki lukier bezowy na białku do takich dekoracji jest świetny

      Usuń