Dzisiaj mąż mi dostarczył sporą ilość jabłek i od jutra zaczynam z nimi akcję. Dzisiaj odkopałam wszystkie przepisy z których jutro mam ochotę skorzystać jednym z nich jest przepis na te jabłuszka, robiłam je rok temu wyszły super, a nawet więcej jak super:)
Karmelizowane jabłuszka
1 kg twardych jabłek
1,5 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka cytrynowa
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki
(aby jabłka nie ściemniały należy wkładać cząstki owoców do zimnej wody z
kwaskiem cytrynowym, a potem wodę dokładnie odlać) Na najszerszej
patelni jaką mamy rozpuścić cukier dodać wodę, cynamon i otartą skórkę z
jednej cytryny. Do gęstego syropu dodać jabłka i smażyć je tylko delikatnie
potrząsając patelnią do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie i
szkliste.
Gorące jabłka razem z syropem przekładamy do słoików, zakręcamy i
odstawiamy to ostygnięcia.
pyszności!
OdpowiedzUsuńale mąż ma dobrze xd
Też tak myślę:)
Usuń