Jabłek w domu cała masa więc dzisiaj trzeba upiec drugie ciasto, a najlepiej dwa bo może się jeszcze okazać, że do niedzielnej kawy będzie herbatnik kupiony w sklepie. Tak swoją droga to zastanawiam się gdzie ten mój chłopak to mieści bo brzuch mu się chowa w spodniach i nie przekroczył liczby trzech x na metkach, widocznie jego ruchliwość ma tutaj zbawienny wpływ. Los bywa widocznie bardzo niesprawiedliwy bo ja gdybym tylko jadła połowę z tego słodkiego co on to musiałaby drzwi w domu poszerzać :)
Wracając do ciasta powiem tylko, że wyszło pysznie było kruche, a jednocześnie wilgotne i pięknie pachniało mieszanką cynamonu i orzechów.
Jabłkowe ciasto z orzechową bezą
Ciasto:
25 dag margaryny
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki grubo mielonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
Beza:
5 białek
1/2 szklanki cukru
5 dag zmielonych orzechów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łyżki kwaśnych powideł
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, następnie je schłodzić.
Zimne ciasto podzielić na połowę i jedną część wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy do pieczenia, ciasto posmarować powidłami.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem, cynamonem i orzechami, następnie wyłożyć je na ciasto.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do dobrze ubitej piany dodać mąkę i orzechy, wymieszać i rozsmarować na jabłkach.
Na wierzchu ciasta po bezie posypać porwanymi kawałeczkami z reszt ciasta.
Piec około godziny w temp 170st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.
Mmm, ale mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńByło pyszne, więc polecam i pozdrawiam :)
UsuńAch, pyszności, same dobroci tam w środku :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne i rozchodzi się w jeden dzień, oczywiście u mnie w domu :)
Usuń