Bułeczki ze śliwką
Ciasto:
1/2 kg mąki + 3 łyżki
1/2 szklanki cukru+1 łyżka
7 dag masła
1 jajko
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kruszonka:
8 dag mąki
5 dag mielonych migdałów
8 dag cukru
10 dag masła
Dodatkowo:
14 śliwek węgierek
5 dag białej czekolady
2 łyżki mielonych migdałów
1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Na rozczyn podgrzać troszkę mleko i rozpuścić w nim drożdże, następnie wymieszać je z 3 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem dodać do niej kandyzowaną skórkę i jajko oraz rozczyn, wszystko najlepiej ręką wymieszać i na koniec dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z 2 łyżkami mielonych migdałów, śliwki umyć i usunąć z nich pestki starając się nie rozerwać na dwie części, w miejsce pestki nałożyć czekoladę z migdałami.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć większa szklanką krążki mi wychodzi z tej porcji 14 sztuk na środku ułożyć śliwkę i zlepić bułeczkę.
Gotowe bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką przygotowaną z podanych składników.
Bułki jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec około 30 min w temp. 170st po upieczeniu przestudzić.
Uwielbiam takie drożdżóweczki ;) Przypominam o konkursie u mnie : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
OdpowiedzUsuńTe bułeczki wyglądają pięknie więc zrobię je do niedzielnej kawki. Pozdrawiam Izionkę i jej rodzinkę Ewa.
OdpowiedzUsuńOj Ewa spóźniłam się z kawą :), ale bułeczki polecam :)
Usuń