Dzisiaj coś szybkiego, prostego i jakże bardzo pysznego. Czy to jest torcik czy deser, można nazwać jak kto woli jedno jest pewne smakuje wybornie. U mnie jak się kończy jedno ciasto to ja już zabieram się za drugie choć nie zawsze mam czas czy ochotę na coś bardzo skomplikowanego, wczoraj miałam małe zamieszanie w kuchni ze słoiczkami bo jak w wielu domach sezon na przetwory idzie pełną parą więc wykombinowałam coś na zimno i szybko:)
Torcik z owocami
1.5 opakowania okrągłych biszkoptów
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka żelatyny
300 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 dowolne usztywniacze do bitej śmietany
Dodatkowo dużo dowolnych owoców ja miałam
arbuza pokrojonego w kostkę około 2 szklanek
jagody około 1 szklanki + do dekoracji
jabłka papierówki pokrojone w plasterki około 2 szklanek
1/2 szklanki czerwonego agrestu
1 szklanka truskawek
Wykonanie:
Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy
i zalać gorącym budyniem.
Wcześniej budyń ugotować na mleku i w gorącym
rozpuścić żelatynę.
Galaretkę rozpuścić w 750 ml gorącej wody i jak przestygnie dodać do
niej owoce(owoców ma być tyle, aby galaretka tylko je okrywała i po
zastygnięciu połączyła).
Kiedy galaretka zacznie zastygać wylać ją na wystudzony już budyń i
wstawić do lodówki do zastygnięcia, wierzch deseru po zastygnięciu posmarować śmietaną, ubitą wcześniej z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany, dowolnie udekorować.
owocowa bomba! :)
OdpowiedzUsuńi do tego pyszna :)
Usuń