Strony

piątek, 1 czerwca 2012

Pikantny chlebek

Sezon wycieczkowo-piknikowy już na dobre mamy rozpoczęty  i nikt nie wyrusza na takie wyprawy bez dobrego zabezpieczenia od strony kuchni. Taki chlebek jest jak znalazł na takie wyprawy, zastąpi nam tradycyjne kanapki, pięknie pachnie i smakuję więc nasi towarzysze będą nam zaglądać przez ramię i nieśmiało zadawać pytanie-"Zamienisz się?"

Pikantny chlebek                                                              


Ciasto:
1\2 kg mąki
1 jajko
1 szklanka wody
12 dag masła
5 dag drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy do zapiekanek
Dodatkowo:
keczup pikantny Pudliszki
15 dag żółtego sera
5-6 pieczarek
2-3 plastry pomidora
suszone pomidory w oleju z ziołami
2-3 plasterki wędzonej szynki
pieprz ziołowy
przyprawa do zapiekanek
jajko
Wykonanie:

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą i przyprawą do zapiekanek, dodać jajko, rozpuszczone drożdże, wszystko przemieszać i na koniec dodać stopione i  przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na delikatnie podsypanej mąką stolnicy na środku posmarować warstwą keczupu(boki zostawić czyste), posypać po nim startym żółtym serem na którym ułożyć pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory suszone pokrojone w paseczki, szynkę i pomidory czerwone, przykryć to wszystko warstwą sera i polać całość keczupem. Pozostałe ciasto naciągnąć na środek zlepić na górze i miejscem zlepienia ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować chlebek rozmieszanym jajkiem i po wierzchu posypać pieprzem ziołowym oraz przyprawą do zapiekanek. Odstawić jeszcze raz na 30 min do wyrośnięcia, a następnie nagrzać piekarnik do temp.180st i piec 35-40 min.
Po upieczeniu wystudzić i kroić na porcje.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz