Strony

niedziela, 6 maja 2012

Kawowy sernik

Kupiłam ostatnio mało ciekawą w smaku kawę, no może smakoszom by smakowała, ale dla mnie jest za mocna i za gorzka. Teraz stoi na półce i czeka na gości:), ale tak naprawdę wywalić szkoda więc spróbuję ja wykorzystać do wypieków i tak dzisiaj mamy do kawki taki sernik.


Kawowy sernik                                                     

Ciasto; 
5 jajek 
1 szklanka cukru 
1.5 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 łyżek oleju 
1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
1/2 szklanki gorącej wody 
Masa serowa: 
3/4 szklanki cukru pudru 
1/2 szklanki mleka 
400 gram jogurtu naturalnego 
25 dag białego sera 
2 łyżki żelatyny 
Dodatkowo:  
polewa czekoladowa

 
Wykonanie:
 Ciasto: 
Kawę zalać gorącą wodą i wystudzić.
 Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze troszkę ubijać następnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec do gładkiego ciasta dodać olej i 1/4 szklanki kawy, delikatnie wszystko połączyć. 
Ciasto wylać do okrągłej formy. 
Piec około 35-40 min w temp. 180st 
Masa serowa: 
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i wystudzić. Ser zmiksować z cukrem i następnie ucierając dodać jogurt i na koniec żelatynę z mlekiem. Upieczone ciasto po wystudzeniu nakłuć w kilku miejscach i polać resztą kawy, po wsiąknięciu w ciasto kawy przeciąć je na dwa krążki, dolny posmarować gęstniejącą masą serową, przykryć drugim krążkiem i polać polewą czekoladową. 




2 komentarze:

  1. Wow ...ślinka cieknie..wygląda pysznie..dziękuję za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń