Dzisiaj pogoda jest straszna, pada i pada do tego wieje i nawet nosa z domu można nie wystawiać, a u mnie w domu pierwsza wiosenna rzodkiewka z działki wyhodowana przez mojego mężusia na poprawienie nastroju do kawki pyszne tartaletki z białą czekoladą i adwokatem.
Tartaletki z biała czekoladą
25 dkg margaryny
5 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżki wody
10 dag białej czekolady
300 ml śmietany 36 %
Dodatkowo:
wiórki z mlecznej czekolady
adwokat
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z
cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę pokrojoną w małą kostkę,
szybko zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić w lodówce i zimnym
ciastem wykleić wysmarowane tłuszczem
foremki do tartaletek ( mi wyszło 12 sztuk o średnicy 10 cm) na ciasto
położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.
Piec w temp.190st przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec
ciasto.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę dobrze schłodzić i ubić w
trakcie ubijania połączyć z płynną czekoladą.
Zimne tartaletki wyjąć z foremek i napełnić pianką
śmietankowo-czekoladową, odstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia
najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem posypać wiórkami z mlecznej czekolady i polać adwokatem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz