Strony

poniedziałek, 12 lipca 2021

Brownie z musem truskawkowym

Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc to ostatnia chwila by upiec to pyszne ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony 



Składniki:

Brownie:

125 g masła

200 g gorzkiej czekolady

100 ml wody

2 łyżki likieru amaretto

5 jajek

180 g cukru

1/4 szkl mąki

Mus:

ok. 450 g truskawek

1 galaretka truskawkowa

150 g cukru

500 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Masło, czekoladę, wodę i likier podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Białka ubić z resztą cukru. Masę z żółtek połączyć z czekoladową. Wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać, a na koniec delikatnie połączyć z białkami. Piec w 160 st przez ok 30 min w formie 21 cm x 28 cm. Ciasto całkowicie wystudzić.

Mus:

Truskawki zblendować, dodać cukier i galaretkę, podgrzewać na małym ogniu, aż galaretka i cukier się rozpuści. Całkowicie ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z musem. Wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Na koniec rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto

1 komentarz:

  1. Bardzo fajnie i smacznie wyglądający przepis! Muszę go kiedyś wypróbować, bo jest taki idealny pod moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń