wtorek, 2 lipca 2019

Czekoladowe ciasto bez jajek z czereśniami

Czereśnie z działki tradycyjnie z lokatorami, ale udało się coś wybrać i upiec to pyszne ciasto. Wykonanie tego deseru jest banalnie proste, a pomysł podpatrzony tutaj , ciasto obliczone do mojej ulubionej blaszki na której zawsze robię ciacho i która tym razem okazała się troszkę mała :)






























Czekoladowe ciasto bez jajek z czereśniami 

1 szklanka to 250 ml 
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny 
1 szczypta soli
1/2 szklanki oleju
2 szklanki wody
dodatkowo:
czereśnie
wykonanie:
Mąkę na sucho wymieszać z kakao, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, osobno wymieszać wodę, olej i sok z cytryny, następnie wlać do suchych składników i wymieszać przy pomocy łyżki. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć czereśnie bez pestek. Piec w temp. 180st około 35-40 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Ale niespodzianka! Super! Bardzo się cieszę, że posmakowało! <3
    Mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis z mojego bloga wpadnie w oko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jeden już wpadł, ale jak to bywa z czasem na wykonanie, zawsze brak. Ciasto wyszło pycha :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody