wtorek, 9 lutego 2016

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Pizza dzisiaj być musiała u nas taka troszkę inna bo na ziemniaczanym spodzie z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów w kostce od Skworcu takie pomidorki są pysznym dodatkiem do różnych dań nie tylko do pizzy. Skworcu sprzedaje przyprawy w zwykłych woreczkach przez co może są mało atrakcyjne na tle innych kolorowych opakowań, ale sam produkt jest najwyższej jakości w bardzo korzystnej cenie, polecam.
Do ciasta użyłam też doskonałej mąki od  Młynomag 
 

Pizza 

ciasto:
50 dag gotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki żytniej chlebowej typ 720
1 szklanka mąki luksusowej
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
dodatkowo:
1/2 kg pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki pomidorów suszonych w kostce
sól, pieprz
30 dag żółtego sera
1 duża cebula
wykonanie:
Ugotowane i zimne ziemniaki ( mogą być z wcześniejszego obiadu) dokładnie utłuc, dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać mąki, jajko, olej i przyprawy, zagnieść gładkie ciasto. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Pieczarki pokroić w plasterki na patelni stopić masło, dołożyć pieczarki i pomidory, posypać solą i pieprzem. Pieczarki smażyć kilka minut na małym palniku do momentu podsmażenia i odparowania powstałego płynu.

Po około godzinie czasu, podrośnięte ciasto rozwałkować na 1 cm placek i ułożyć go na papierze do pieczenia który leży tylko na kratce z piekarnika ( nie używamy blaszki) .
Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i połową posypać zostawiając 2-3 cm brzeg bez sera na ser wyłożyć przestudzone pieczarki i posypać cebulą pokrojona w piórka oraz pozostałym serem.
Zostawiony brzeg ciasta zawinąć na siebie i lekko przyciskając widelcem utworzyć wyższy brzeg.
Piec w 200 st około 25 minut, podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak sos czosnkowy, keczup lub sos pietruszkowy.




3 komentarze:

  1. Wygląda ciekawie, muszę spróbować. Pozdrawiam, Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczarki, cebula i pietruszka to jest to :) Ciekawy przepis i apetyczne fotki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno z lepszych połączeń smakowych jak dla mnie, prosto, a jak smacznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody