sobota, 27 lutego 2016

Bułki grahamki z dodatkiem ziemniaków

Pieczywo z ziemniakami od zawsze należy do moich ulubionych ze względu na swoją łatwość przygotowania i za smak, dzięki dodatkowi ziemniaków chleb czy bułki długo zachowują swoją  świeżość ( choć u mnie nie wytrzymuje ono dłużej jak 24 godziny)
Bułeczki grahamki z dzisiejszej produkcji chyba nie dotrzymają nawet do jutrzejszego śniadania :)
Młynomag zaopatrzył mnie w szeroki wybór różnych gatunków mąki, ale sklepy teraz też są bardzo dobrze zaopatrzone i bez problemu można upiec takie bułki.


Bułki grahamki z dodatkiem ziemniaków 

600 ml mleka
6 dag masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
28 dag ziemniaków ugotowanych
65 dag mąki pszennej typ 650
35 dag mąki pszennej graham typ 1850
5 dag drożdży
dodatkowo:
1 jajko
mak
płatki jaglane
wykonanie:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, masło rozpuścić i przestudzić.
Mąki wymieszać, dodać do nich sól i cukier oraz przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dolać mleko z drożdżami i przestudzone masło.
Ciasto zagnieść i po zagnieceniu wyrabiać  kilka  minut, najlepiej zrobić to przy pomocy robota z końcówką haka. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia,
następnie ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić  na pół i utoczyć wałek, następnie pociąć na porcje i uformować bułki.
Blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki ( miejscem łączenia do dołu). Bułki zostawić do wyrośnięcia na koniec bułki na środku lekko naciąć ostrym nożem
i posmarować po wierzchu jajkiem, następnie posypać makiem lub płatkami jaglanymi u mnie część z makiem, a druga część bułek była z płatkami jaglanymi.

Piec w temp. 200st około 20-25 minut w zależności od wielkości bułek.







5 komentarzy:

  1. W nazwie bułek mowa o ziemniakach, ale ani w spisie składników, ani w opisie wykonania ich nie ma...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, główny składnik i mi umknął, ale już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi na to 😊

      Usuń
  2. smakowicie wyglądają, sama piekę pieczywo, chlebki wychodza jak marzenie , ale bułki nie specjalnie, czy w Niemczech może TYP mąki się różnić od polskiej ?? nie wiem, ale jakoś nie mogę natrafić na odpowiednia. Pozdrawiam Izoni, super wypieki, gratuluję .Tami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma to jak domowe pieczywo :) dużo zależy od piekarnika ja teraz mam nowy i piecze super z tym starym było różnie co do mąki to nie mam pojęcia jak to jest :) pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody