-dlaczego? to odpowiem -nie wiem :)
Przepis na kremówkę dostałam od Bożenki, a dotarł do mnie, aż z Jasła, a uwierzcie jest to spory kawałek drogi :) Kremówkę zobaczyłam na zdjęciu które mi przesłała i tak mi się spodobała, że poprosiłam o przepis. W tym tygodniu inna Bożenka zaprosiła mnie na wydarzenie z kremówką w roli głównej. Ciasto jest banalnie proste i zaskakująco pyszne ja po wczorajszym dniu wiem, że następnym razem muszę zrobić dwie blaszki bo po tej nawet mi okruszki nie zostały :)
Kremówka
ciasto:
30 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
1 łyżka smalcu
3-4 łyżki gęstej śmietany
krem:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
wykonanie:
Zagnieść z podanych składników ciasto, następnie schłodzić je w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki do ciasta ( 33 cm na 22 cm) . Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru ja piekłam na papierze do pieczenia.
W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.
Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń.
Jeszcze ciepły budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło ( nie musi to być lodówka ). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Razem ze mną ciasto robiły:
Angelika
Bożena
http://www.usmazona.pl/kremowka/
wygląda pysznie;) ja robię nieco inaczej ;zapraszam na moją wersję;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/09/kremowki.html
Pychotka...dzięki za przepis i wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńWspaniała kremówka :) Wygląda i smakuje obłędnie :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszności 😃 dzięki za wspólne pieczenie 😃
OdpowiedzUsuńMmmmm, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńSmakuje troche jak Napoleonka a ja Napoleonki uwielbiam :D
OdpowiedzUsuń