piątek, 22 maja 2015

Pizza najlepsza

Domowa pizza zawsze jest pyszna choć my zrobiliśmy ją ostatnio inaczej i była najlepsza jak z pizzerii. Wydaje mi się, ze całym jej sukcesem jest sposób pieczenia do tej pory pizza była u nas pieczona na blaszkach teraz z nich zrezygnowaliśmy i pizza wyszła rewelacyjnie, sposób podpatrzony w jednym z ostatnio modnych programów kulinarnych choć sama pizza to już nasz twór :)  Wiem też, że Włoch złapałby się za głowę na wieść, że to jest pizza, ale na prawdę była pyszna.


Pizza najlepsza 

ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
1/4 łyżeczki soli
1 szczypta ziół do pizzy
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
przyprawy
dodatkowo:
10 dag żółtego sera
4 plasterki sera topionego
4 plasterki szynki konserwowej
20 dag pieczarek
1/2 czerwonej papryki
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z letnią wodą, mąkę wymieszać z solą i ziołami, dodać drożdże i olej, zagnieść ciasto które odstawić na minimum 30 minut w tym czasie przygotować sos.

Pomidory razem z sokiem przelać na patelnię, dodać bazylię i pokrojony w plasterki czosnek, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku, całość razem smażyć do momentu odparowania nadmiaru płynu.

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć patelni w trakcie doprawić do smaku sola i pieprzem.

Ciasto po podrośnięciu cienko rozwałkować i ułożyć na papierze do pieczenia który ułożyliśmy tylko na kratce z piekarnika, następnie posmarować przestudzonym sosem, ser żółty zetrzeć i posypać po sosie pomidorowym, następnie posypać wszystko przestudzonymi pieczarkami, drobno pokrojoną papryka i szynką pociętą w paseczki na koniec posypać ziołami do pizzy i serem topionym porwanym na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec do 15 minut.



1 komentarz:

  1. dawno już nie robiłam pizzy,,,Pysznie wygląda i pomimo,że już jestem po obiedzie na jeden mały kawałek pewnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody