Grudzień u mnie zawsze był miesiącem bardzo intensywnej pracy pod kątem pierniczków w tym roku troszkę jest ich mniej, ale na pewno ich nam nie braknie na dzisiaj przygotowałam pyszne miodowe ciasteczka do których idealnie nadał się mój stempelek choć i bez niego można upiec te ciasteczka bo są łatwe i bardzo smaczne.
Miodowe ciasteczka
8 dag masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki octu
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, miód i cukier na koniec dodać ocet i wystudzić.
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą i przyprawą do piernika do suchych składników dodać jajko i płynną mieszankę z miodem, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić najmniej 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć kształty ciastek ja używałam do nich stempli więc dodatkowo odbiłam na nich wzorek.
Piec w temp. 190st około 8 minut.
jakie śliczne wzorki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z dodatkiem miodu :)
OdpowiedzUsuńIwonko, a czy ten ocet jest konieczny??
OdpowiedzUsuńRaczej tak, po jego dodaniu masa się pieni czyli się tak puszy przez co ciastka są potem bardziej kruche ja bez octu nie próbowałam ich robić
Usuń