To już ostatni zaległy przepis, teraz trzeba zakasać rękawy i przygotować coś pysznego, a przepis na tak przygotowywaną paprykę jest u mnie od wielu lat i jest to jedna z lepszych papryk zapakowanych do słoika jaką ja miałam okazję zrobić. Papryka z tego przepisu jest przepyszna.
Papryka w miodzie
5 kg papryki
zalewa:
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 szklanki oleju
4 łyżki soli
5 łyżek miodu
wykonanie:
Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i do wrzącej zalewy wrzucić pokrojoną paprykę, pomieszać i zostawić paprykę tylko na kilka minut do momentu jej zaparzenia. Paprykę układać ciasno w słoikach i zalać gorącą zalewą, słoiki dokładnie zakręcić.
Zakręcone słoiki wstawić do garnka z gotującą się woda i gotować do 3 minut od momentu zawrzenia wody, następnie wyjąć z wody i po wystudzeniu przestawić w chłodne miejsce.
Pyszny sposób na paprykę, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNo to mnie zaciekawiłaś, nigdy nie jadłam papryki w miodzie :-) Muszę koniecznie spróbować przygotować taka papryczkę :-D
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj bo jest pyszna taka z lekką nutką kwaśności i słodyczy, a przy tym chrupie pod zębami bo nie ma nic gorszego jak rozwalająca się papryka.
UsuńCiekawe czy na smaku by straciła ta papryka gdyby ominąć olej z zalewy? Nie znoszę przetworów z olejem, a poza nim cały przepis zapowiada pyszny dodatek do obiadu czy kanapek.
OdpowiedzUsuńWiesz co moim zdaniem straci na smaku, ale zawsze można zrobić bez oleju tak na próbę
Usuń